0

5 tehnici in pictura cu ulei

5 tehnici in pictura cu ulei
Pictura in ulei - Monet

Pictura in ulei – Monet

Uleiurile sunt folosite inca din secolul XV pentru ca permit realizarea unei diversitati de tehnici si suprapuneri. Pictura in ulei se poate realiza pe suprafete precum: panza, lemn, piele, plastic, carton panzat si hartie.

In continuarea acestui articol iti propunem 5 tehnici pe care le poti realiza cu ajutorul uleiurilor.

https://www.colorit.ro/

Tipuri de uleiuri

  • Culori de ulei cu uscare rapida: permit realizarea unor tehnici diverse, intr-un timp mult mai scurt comparativ cu uleiurile traditionale, avand transparenta mai mare ca acestea si un luciu uniform.
  • Culori de ulei solubile in apa: nu necesita utilizarea unor solventi si sunt ideale pentru cei sensibili la mirosurile puternice. Au capacitatea de a se amesteca cu apa si de a-si pastra totodata proprietatile unor culori de tip ulei.
  • Culori de ulei sub forma de baton: au o consistenta fina, cremoasa si se pot realiza desene, picturi, schite cu ajutorul lor. Au rezistenta in timp la lumina si la alti factor externi.
  • Culori de ulei traditionale: sunt fine, foarte pigmentate si au o rezistenta mare in timp.

Tehnici de realizat in pictura cu ulei

  1. Tehnica picturii in straturi

Odata cu uscarea straturilor groase de vopsea de ulei, acestea crapa si pe suprafata lor se creeaza fisuri. Se poate evita aparitia lor prin aplicarea culorii in straturi subtiri, asteptand uscarea treptata a acestora.

Ai in vedere sa utilizezi un mediu special pe pictura pentru a beneficia de o pasta densa si elastica si pentru a grabi procesul de uscare. De asemenea, evita folosirea solventilor pentru diluarea straturilor de vopsea pentru ca cele superioare sa nu crape.


  1. Tehnica portretului

Pentru tehnica portretului este necesar sa utilizezi amestecuri curate de culoare, luminoase. Opteaza pentru nuante de roz, violet si pamantiu. Acestea te vor ajuta sa obtii tonurile naturale ale pielii. Alte nuante pe care le poti folosi in tehnica portretului sunt: galben lamaie, rosu cadmiu, roz garanza, violet cobalt, gri carbune, negru ivoriu, alb titan.

  1. Tehnica peisajului

In tehnica peisajului se pot utiliza o multitudine de experimente de culoare, prin amestec. Cele mai utilizate nuante sunt: verde, pamantiu, albastru si galben. Pe langa acestea se adauga: alb zinc, negru ivory, rosu oxid, ocru, verde olive, verde cobalt, verde de pamant, albastru cobalt turcoaz, ultramarin etc.


  1. Tehnica glazurii

Aceasta tehnica presupune utilizarea culorilor transparente care au rolul de crea straturi subtiri de vopsea. Se poate aplica o glazura finala care sa cuprinda intreaga lucrare si care sa ofere un efect de profunzime al compozitiei. Culorile utilizate in tehnica glazurii sunt: alb zinc, verde pamant, albastru cobalt, violet cobalt, galben indian.

  1. Tehnica “scumbling”

Tehnica scumbling presupune aplicarea unui strat de vopsea, apoi indepartarea acestuia pe alocuri. Astfel se vor crea diverse efecte ale texturii. Pentru aceasta tehnica este nevoie sa se foloseasca vopsele opace, foarte putin diluate. Culorile intrebuintate sunt: galben lamaie, galben crom, verde cobalt, verde crom, ocru, rosu cadmiu, alb, negru cenusiu.

Sfaturi pentru pictura cu uleiuri

Atunci cand alegi sa pictezi cu culorile de ulei, ai in vedere sa utilizezi solventi de calitate, pentru a evita ingalbenirea lucrarii. Cu toate acestea, nu dilua culorile prea mult pentru ca risti sa obtii straturi de vopsea mate, neuniforme, lipsite de stralucirea uleiului. Foloseste in schimbul solventilor medii de lucru pentru planse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *